Stap 1

terugkeer naar Nederland

Inschrijven bij een Gemeente

Zonder inschrijving bestaat u niet voor de overheid!

Als u langer dan 4 maanden in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Dit hoort u uiterlijk 5 dagen na aankomst in Nederland te doen.

Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Als u zich inschrijft zorgt de gemeente voor:

  • Een burgerservicenummer (BSN) voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen.
  • Registratie in de Basisregistratie personen (BRP) waarin alle inwoners van Nederland (ingezetenen) staan geregistreerd.

U kunt zich inschrijven op een:

Vast woonadres

Adres van koop of huur woning, waar uzelf woont.

Tijdelijk adres

  • Op een briefadres, als u ergens tijdelijk woont. U woont niet zelf op het briefadres! De gemeente bepaalt of u zich op een briefadres mag inschrijven.
  • Inschrijven en wonen bij familie, vrienden of kennissen.

Extra Informatie

Inschrijven bij een gemeente en een zorgverzekering zijn verplicht als u in Nederland komt wonen en werken

Woonruimte

Misschien wel de grootste uitdaging als u terugkeert naar Nederland is woonruimte vinden. Met voldoende financiële middelen is dit uiteraard makkelijker. Men kan eerder een huis kopen of iets huren in de vrije sector. Lastiger wordt het als men voor een sociale huurwoning in aanmerking wilt komen. Er zijn lange wachtlijsten en wanneer men terugkeert krijgt men ook niet makkelijk een urgentieverklaring.

Kunt u niet direct een woning vinden, probeer dan tijdelijk bij familie of kennissen te verblijven. Houdt dan wel rekening mee dat dit gevolgen voor belasting en toeslagen kan hebben. Een andere optie is om tijdelijk op een vakantiepark of camping te verblijven. Terugkeer Nederland verzamelt zoveel mogelijk informatie wat de verschillende opties kunnen zijn.  

 

Wat is een BSN

Het burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. U krijgt aitomatisch een BSN als u zich inschrijft bij een gemeente. U komt dan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Meer informatie over BSN

Wat is de BRP

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Sed porttitor lectus nibh. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla porttitor accumsan tincidunt.

Wat is de RNI

Als u zicht uitschrijft bij een gemeente, komt u tegenwoordig automatisch in de RNI te staan. RNI staat voor Registratie Niet Ingezetenen. Wanneer u zich weer inschrijft bij een gemeente In Nederland wordt u uitgeschreven uit de RNI.

Wat is RVIG

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is in Nederland de uitvoeringsorganisatie op het gebied van persoonsgegevens en reisdocumenten voor het Koninkrijk der Nederlanden en daarmee de beheerder van de stelsels van de identiteitsgegevens. 

Wat is DigiD

Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Met uw DigiD kunt u makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.