Integreren en je weer thuis voelen

Het is begrijpelijk dat terugkeren naar Nederland na een periode in het buitenland uitdagend kan zijn, vooral als het gaat om het opbouwen van een nieuw netwerk en het vinden van werk. Je vrienden van vroeger hebben hun eigen leven en hebben niet altijd tijd. Je voelt je zelfs misschien wel een beetje een buitenstaander in eigen land. Wel eens gehoord van ‘Reverse Culture Shock’? Dat is de cultuurschok die je ervaart als je na een tijdje buitenland weer teruggaat naar je thuisland.

Hier zijn een paar suggesties om de overgang makkelijker te maken:

Netwerk opbouwen

Overweeg deel te nemen aan lokale evenementen, bijeenkomsten of workshops. Hier kun je gelijkgestemde mensen ontmoeten en je netwerk uitbreiden. Online platforms zoals LinkedIn kunnen ook handig zijn om professionele connecties te maken.

Vrijwilligerswerk

Overweeg om je in te zetten voor vrijwilligerswerk bij lokale NGO’s of gemeenschapsorganisaties. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten, maar het is ook een geweldige manier om betrokken te raken bij de lokale gemeenschap.

Professionele organisaties

Sluit je aan bij professionele organisaties binnen jouw vakgebied. Dit kan je helpen bij het vinden van mogelijkheden voor werk, en je komt in contact met mensen die dezelfde interesses delen.

Cursussen en workshops

Overweeg het volgen van cursussen of workshops om je vaardigheden aan te scherpen en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan ook een goede manier zijn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Online communities

Maak gebruik van online platforms en communities gericht op repats of professionals in jouw branche. Dit kan een waardevolle bron zijn voor informatie, advies en het leggen van contacten.

Actief blijven

Houd jezelf bezig met activiteiten die je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit kan variƫren van sporten tot deelnemen aan culturele evenementen. Het helpt niet alleen bij het opbouwen van sociale contacten, maar ook bij het behouden van een positieve mindset.

Onthoud dat het tijd kost om je opnieuw te settelen, dus wees geduldig met jezelf tijdens dit proces. Het kan ook nuttig zijn om te praten met andere terugkeerders en ervaringen te delen.

Contact

Heb je vragen, suggesties of feedback? Weet jij misschien een leuke manier om te netwerken of om het integratie-proces te vergemakkelijken?

Stuur ons een berichtje!

SAMENWERKING

We horen graag van bedrijven of personen die terugkerende Nederlanders ondersteunen.