Praktische ZAKEN regelen

terugkeer naar Nederland

Na de verplichte inschrijving bij een gemeente en het afsluiten van een zorgverzekering, zijn er tal van andere zaken te regelen. Heeft u nog geen DigiD, vraag deze dan zo spoedig mogelijk aan.

Andere zaken; een bankrekening openen (als u die nog niet heeft), verzekeringen afsluiten, aanmelden bij energieleverancier, telefoonabonnement, tv en internet regelen en mogelijk heeft u recht op 1 of meer toeslagen.

Bijna altijd heeft u echter een inschrijving bij de gemeente nodig (BSN) om deze zaken te regelen. Houdt er rekening mee dat het 4-6 weken kan duren voordat uw inschrijving geregistreerd is in de Basisregistratie Personen (BRP). U krijgt dan ook gelijk een Burgerservicenummer (BSN).

TIP! Geld overmaken in een andere valuta? Een Wise bankrekening, voorheen bekend als TransferWise, heeft een paar voordelen als het gaat om geld overmaken in een andere valuta. 

TIP! Check de vergelijkstool voor Sim Only abonnementen.

DigiD

Een DigiD heeft u  nodig voor online contact met de overheid. Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets regelt. Bij de overheid, het onderwijs, de zorg of voor uw pensioen.

Voor uw aanvraag heeft u het volgende nodig:

  • burgerservicenummer (BSN)
  • adres waarop u staat ingeschreven bij uw gemeente
  • (mobiele) telefoon

Bankrekening

 Wat heb je nodig om een bankrekening te openen;

  • Een woonadres in Nederland
  • Een geldig ID / paspoort
  • De meeste banken vragen een BSN

Zorgverzekering

Gebruik de vergelijkingstool om de verplichte zorgverzekering te kiezen, die het beste bij u past. 

Toeslagen en uitkeringen

Geldzaken en inkomen regelen

Op Nederland Wereldwijd staan de stappen en link verwijzingen naar het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst.  

U kunt dit online met een DigiD regelen. 

Ook het aanvragen of wijzigen van uitkeringen staat onder  STAP 5 (vijf) van het stappenplan terug naar Nederland vermeld.

bijstandsuitkering

Heeft u geen inkomsten en niet genoeg geld om van te leven? Kijk dan of u recht heeft op een bijstandsuitkering. Dit is geld dat u van de overheid krijgt om de meest noodzakelijke kosten te betalen. Bijvoorbeeld kosten voor wonen, eten en drinken. U krijgt nooit een bijstandsuitkering in de eerste 3 maanden dat u in Nederland bent.

Heeft u in de eerste 3 maanden wel gewerkt, maar bent u daarna werkloos geworden? Dan kunt u misschien een bijstandsuitkering krijgen. U vraagt de uitkering aan bij uw gemeente of via werk.nl.

Rijbewijs

U heeft uw Nederlandse rijbewijs in het buitenland moeten omwisselen voor een buitenlands rijbewijs. Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. 

Wat is een BSN

Het burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. U krijgt aitomatisch een BSN als u zich inschrijft bij een gemeente. U komt dan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Meer informatie over BSN

Wat is de BRP

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Sed porttitor lectus nibh. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla porttitor accumsan tincidunt.

Wat is de RNI

Als u zicht uitschrijft bij een gemeente, komt u tegenwoordig automatisch in de RNI te staan. RNI staat voor Registratie Niet Ingezetenen. Wanneer u zich weer inschrijft bij een gemeente In Nederland wordt u uitgeschreven uit de RNI.

Wat is RVIG

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is in Nederland de uitvoeringsorganisatie op het gebied van persoonsgegevens en reisdocumenten voor het Koninkrijk der Nederlanden en daarmee de beheerder van de stelsels van de identiteitsgegevens. 

Wat is DigiD

Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Met uw DigiD kunt u makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.