Woning

terugkeer naar Nederland

koop, huur of tijdelijke woning 

Wellicht wel de grootste uitdaging bij terugkeer! Voorbereiding is belangrijk. Geen woonadres (briefadres) dan is  inschrijving bij de gemeente niet mogelijk. 

Zonder inschrijving geen zorgverzekering, geen bankrekening, geen werkcontract, geen telefoon abonnement etc.

Er zijn mogelijkheden bij diverse woningcorporaties om al vanuit het buitenland in te schrijven. Kunt u niet direct een woning kopen of huren? Wellicht kunt u eerst onderdak regelen bij kennissen/familie om vervolgens naar woonruimte op zoek gaan.

Als u bij aankomst een tijdelijke woonruimte heeft gevonden, probeer dan bij de gemeente in te schrijven met een briefadres. Eenmaal ingeschreven bij de gemeente kan de administratieve molen starten. Zoals aanvragen zorg, toeslagen e.d.

Sommige gemeenten hebben een crisisopvang maar dat is enkel voor personen en gezinnen die al in Nederland zijn.  

Tijdelijke oplossingen

Huisoppas of woningruil kan een tijdelijke oplossing zijn. In de tussentijd kunt u op zoek gaan naar een permanente woning. Er zijn verschillende websites;

Trustedhousesitters
Housesitsearch

Flexwonen

Welliswaar staat de terugkerende Nederlander niet op het vizier, maar de moeite waard om te proberen.

Antikraak

Lage huur en overal in Nederland.

Urgentieverklaring

Zeer lastig maar probeer het via mijnurgentie.nl

Valente

Zoekt oplossingen voor dakloze remigranten.

Let op als je tijdelijk bij iemand intrekt!

Inschrijven bij een gemeente en een zorgverzekering zijn verplicht als u in Nederland komt wonen en werken

Woning

Huren

It’s not set in stone! Met andere woorden niet overal worden de zelfde regels toegepast.

Zaken om rekening mee te houden;

  • Makelaars hanteren meestal inkomenseis van 3-4 keer de huur;
  • Een aantal maanden de huur vooruit kunnen betalen kan helpen;
  • Werkgeversverklaring vereist, min. 3 salarisstroken overhandigen;
  • Particulier huren;
  • Eisen zijn vaak afhankelijk van de regio.

Kopen

Het is moeilijk om een hypotheek af te sluiten in een andere valuta dan de Euro en zonder werkgeversverklaring. Wij raden aan om een hypotheek adviseur in de hand te nemen. 

Krimpgebieden

De krimpgebieden in Nederland, waar de bevolking daalt, willen meer mensen aantrekken, het is wellicht een idee om u daar in te schrijven bij woningbouw corporaties en te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Eemsdelta;
Oost-Groningen;
Het Hogeland;
Parkstad Limburg;
Maastricht-Mergelland;
Westelijke Mijnstreek;
Zeeuws-Vlaanderen;
Achterhoek;
Noord-Oost Friesland

Wat is een BSN

Het burgerservicenummer (BSN) is uw eigen persoonsnummer voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor zorg of belastingen. U krijgt aitomatisch een BSN als u zich inschrijft bij een gemeente. U komt dan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Meer informatie over BSN

Wat is de BRP

De Basisregistratie Personen (BRP) is een databank met persoonsgegevens van personen die in Nederland wonen of gewoond hebben. Het gaat om gegevens als naam, burgerservicenummer (BSN), geslacht, geboortedatum, geboorteplaats en adres.

Wat is de RNI

Als u zicht uitschrijft bij een gemeente, komt u tegenwoordig automatisch in de RNI te staan. RNI staat voor Registratie Niet Ingezetenen. Wanneer u zich weer inschrijft bij een gemeente In Nederland wordt u uitgeschreven uit de RNI.

Wat is RVIG

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is in Nederland de uitvoeringsorganisatie op het gebied van persoonsgegevens en reisdocumenten voor het Koninkrijk der Nederlanden en daarmee de beheerder van de stelsels van de identiteitsgegevens. 

Wat is DigiD

Met uw DigiD laat u zien wie u bent als u op internet iets bij een (semi)overheidsorganisatie wilt regelen. Bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Met uw DigiD kunt u makkelijk en veilig inloggen bij sites van de overheid. Uw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd.